jobman 125462_gr
   !kijk op de sub-pagina's !  
 
 
Omschrijving en regelgeving
 
 
EN-471 normering voor kleding Hoge zichtbaarheidskleding

Zichtbaarheid is uitermate belangrijk voor de veiligheid van uw medewerkers in diverse bedrijfstakken, waaronder het werken op of aan wegen en spoorwegen. Zowel overdag als 's nachts zorgt een goede zichtbaarheid voor een betere veiligheid tijdens het werk. Voor overdag wordt de zichtbaarheid bepaald door het fluorescerend vermogen van de kleding (alsof de kleding licht geeft), en bij duisternis gaat het om de reflectiestrepen, die licht van koplampen van auto's weerkaatsen. De Europese norm EN-471 is gericht op hoge zichtbaarheidskleding, ook wel signaalkleding of veiligheidskleding genoemd. Om aan deze norm te voldoen is een minimum oppervlakte aan fluorescerende stof (vaak oranje of geel) en reflecterend materiaal vereist. Hoe groter de oppervlaktes, hoe hoger de klasse en dus hoe beter zichtbaar. Ook voor de kwaliteit van het reflecterend materiaal zijn klassen gemaakt. Signaalkleding die tenminste aan de minimumeisen voldoet is herkenbaar aan de volgende klasseaanduidingen:
 
 
 
  Deze norm legt de eisen en testmethoden vast voor materialen en naden van kleding die beschermt tegen neerslag, mist en de vochtigheid van de grond, waarbij het bovenste getal de waterdichtheid van het artikel aangeeft (3 hoogste waarde en 1 de laagste) en het onderste getal het ademend vermogen ( 3 de hoogste en 1 de laagste waarde).  
  
   Deze norm legt de vereisten vast voor kleding die tot doel heeft de aanwezigheid van de gebruiker visueel te benadrukken om hem meer te laten opvallen in gevaarlijke situaties, zowel bij dag als bij nacht. Ook hierbij kunnen 2 cijfer getoond worden, waarbij de bovenste de klasse van zichtbaarheid weergeeft (3 = hoog en 1 = laag) en de onderste geeft de kwaliteit van reflectieband weer, 1 of 2.

Klasse 1:
Oppervlakte fluorescerend materiaal tenminste 0,14 vierkante meter
Oppervlakte reflecterend materiaal tenminste 0,10 vierkante meter
of
Oppervlakte van materiaal dat zowel fluoresceert als reflecteert tenminste 0,20 vierkante meter

Klasse 2:
Oppervlakte fluorescerend materiaal tenminste 0,50 vierkante meter
Oppervlakte reflecterend materiaal tenminste 0,13 vierkante meter

Klasse 3:
Oppervlakte fluorescerend materiaal tenminste 0,80 vierkante meter
Oppervlakte reflecterend materiaal tenminste 0,20 vierkante meter

Hoge zichtbaarheidskleding conform specificaties Rijkswaterstaat

Voor werkzaamheden op en aan Rijkswegen hanteert wegbeheerder Rijkswaterstaat (RWS) in eerste instantie de Europese normen EN-471. Als aanvulling heeft Rijkswaterstaat echter de Richtlijnen en Specificaties voor veiligheidskleding bij Wegwerkzaamheden uitgevaardigd. Hierin staan aanvullende eisen aan de kleding die wegwerkers (inbegrepen verkeerstellingen, metingen, inspecties, enzovoort) moeten dragen. De specificaties concentreren zich met name op het aantal en de plaats van de reflecterende strepen. Deze moeten de vorm hebben van een Romeinse II (soms ook wel de vorm van een H genoemd), waarbij de verticale banden over de schouder doorlopen. Op de mouwen en broekspijpen moet aan de buitenkant bovendien een verticale streep aanwezig zijn. Verder moet het kledingstuk geheel in dezelfde kleurstelling zijn (oranje-rood voor wegwerkers en geel voor spoorwerkers).
In onze webshop geven wij duidelijk aan welke kledingstukken voldoen aan de RWS norm. Er is geen klasse-aanduiding zoals bij EN-471!